ΤΡΥΠΑΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΨΥΓΕΙΟΥ

Είναι ίσως από τα πιο νόστιμα σοκολατένια κέικ που έχω δοκιμάσει.Μια συνταγή που την έχω πετύχει από την πρώτη φορά. Συνήθως δεν τα πάω καλά η αλήθεια με την ζαχαροπλαστική ,αλλά αυτή την φορά το πέτυχα!!! Ήθελα να πειραματιστώ με κάτι πολύ εντυπωσιακό αρχικά στο μάτι ,αλλά στην πορεία συνειδητοποίησα ότι έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο σοκολατένιο κέικ.Μάλιστα οι μικροί μου κριτές μου ζήτησαν στα επόμενα τους γενέθλια να τους φτιάξω την δικιά τους τούρτα . Αφού πήρα λοιπόν δυο παραγγελίες είμαι έτοιμη για να ανοίξω το δικό μου εργαστήρι ζαχαροπλαστικής !!! Ένταξη αστειεύομαι αλλά ποτέ δεν ξέρεις .Λοιπόν το τριπλό σοκολατένιο κέικ θα σας εκπλήξει ευχάριστα τον ουρανίσκο . Μια συνταγή από το kouzinista. gr

Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ
* 1 κούπα νερό, βραστό (240ml)
* ¾ κούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (65g)
* 2¾ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
* 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
* 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
* 1½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
* ½ κ.γλ. αλάτι
* 3 αυγά, μέτρια
* 1 κούπα γάλα (240ml)
* ½ κούπας σπορέλαιο (120ml)
* 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
* 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
* 150g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
* 40Οml κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά, κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο
* ⅓ κούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (28g)
* ½ κούπα ζάχαρη άχνη (65g)
* ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
* σιρόπι & σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 22x32cm περίπου ή λίγο μικρότερο.
2. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κακάο στο βραστό νερό και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
4. Ψήνουμε το κέικ για 35 με 40 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αυτή να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ισχύ για 1 λεπτό περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται ζεσταίνουμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμη ή μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Εναλλακτικά, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο μαζί με την τεμαχισμένη σοκολάτα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένα λείο μείγμα.
6. Όταν το κέικ γίνει χλιαρό, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της λαβής μιας ξύλινης κουτάλας σχηματίζουμε τρύπες (24 ή και περισσότερες) σε όλη την επιφάνεια του κέικ και φτάνοντας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Περιχύνουμε το μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας ομοιόμορφα πάνω στο κέικ, φροντίζοντας να γεμίσουμε τις τρύπες. Αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει καλά, 3-4 ώρες περίπου.
7. Όσο κρυώνει το κέικ ετοιμάζουμε τη σαντιγί σοκολάτας. Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνει σαν γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με την άχνη και το κακάο, ρίχνουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να πήξει, να αφρατέψει και να σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται.
8. Απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα πάνω στο κρύο κέικ, γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σιρόπι και σταγόνες σοκολάτες και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.