ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΣΕ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ PLATTERS ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Το πιο delicious post!!! Είμαστε σε γιορτινή περίοδο και σίγουρα θα μαζευτούμε τα βράδια με φίλους στο σπίτι. Έτσι σκέφτηκα πως ένα εύγευστο platter σε συνδυασμό με ένα καλό κρασί θα ήταν η πιο υπέροχη επιλογη για να φιλοξενήσετε τους φίλους σας το βράδυ. Επιλέγω platter για δύο λόγους, πρώτον γιατί τα μεσημεριανά γεύματα αυτές τις ημέρες κρατάνε μέχρι το απογευμα και δεύτερον γιατί το platter αποτελεί μια πιο luxury προσέγγιση για φιλοξενία τις γιορτινές ημέρες. Τι θα βάλεις στο menu για platter είναι εύκολο διότι στην αγορά θα βρεις μεγάλη γκάμα από τυριά καθώς και αλλαντικά. Επελεξε σκληρά και μαλακά τυριά ακόμη και πικάντικα. Μαλακά τυριά, με πλούσια και έντονη γεύση και λίγα λιπαρά, όπως το μπρι (brie), κανονικά θα πρέπει να συνοδεύουν ένα εύσωμο και λιπαρό, παλαιωμένο λευκό κρασί.Σκληρά, γλυκά τυριά, όπως η γραβιέρα, το έμενταλ (emmental), το γκούντα (gouda), το ένταμ (edam) και η mimolette της Βόρειας Γαλλίας, που ωριμάζουν για χρόνια, εμφανίζουν πολλά λιπαρά και μικρή οξύτητα. Αυτό τα κάνει να ταιριάζουν με ερυθρά κρασιά, ιδιαίτερα με αυτά που έχουν αρκετές τανίνες, γιατί περιέχουν πρωτεΐνες που χάρη στην αποικοδόμηση (λόγω παρατεταμένης ωρίμανσης) έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ένωσης με τις τανίνες. (Πηγή από Οινοποιείο Δουλουφακης)
Ενώ αλλαντικά μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ζαμπόν, σαλάμι μορταδελα. Ωμά και καπνιστά με αλμυρή και πικάντικη γεύση. Ένα λευκό κρασί ταιριάζει περισσότερο στα ωμά και αλμυρά αλλαντικά, ενώ το κόκκινο συνδυάζετε μετα πιο πλούσια σε λιπαρά αλλαντικά.
Ένα platter όμως χρειάζεται φρούτα, για να σπάει η αλμυρή και πικάντικη γεύση από αλλαντικά και τυριά. Σταφύλι, μήλο, μούρα, αχλάδι αλλά και παστά σύκα και βερύκοκα θα δώσουν πιο γλυκιά γεύση και χρώμα στο platter.
Συνδύασε ένα βαρύ κόκκινο κρασι με αποξηραμένα φρούτα, ενώ ένα γλυκό κόκκινο κρασί συνδυάζεται με φρούτο με λιγότερη ζάχαρη. Τα αφρώδη λευκά κρασιά με ελαφριά γλυκύτητα και γλυκά κρασιά, όπως το Μουσκάτ, συνδυάζονται καλά με τα μούρα, ενώ φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια πηγαίνουν καλά με λευκά όπως pinot grigio

Ένα εύγευστο platter απαιτεί ντιπς όπως αβοκάντο, μαρμελάδα, γλυκοπατάτα και ντιπ από κολοκύθα ή παντζάρι. Πρόσθεσε κριτσίνια ή κρακεράκια. Ενώ οι ελιές της Αίγινας θα δώσουν extra γεύση στην πιατέλα

Ένα τέτοιο platter προϋποθέτει να κόψεις τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά, μόνο που εδώ μπορείς να δοκιμάσεις και ρολάκια με το ζαμπόν. Διακόσμησε στα κενά με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια καθώς και με τα φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα). Το πιο σημαντικό ειναι ένα platter να υπάρχει ομοιομορφία και να ξεχωρίζει το κάθε τι που υπάρχει μέσα. Βρες μεγάλες γυάλινες πιατελλες ή ξύλα κοπής τυριών, έτσι ώστε εχεις το χώρο για να δημιουργήσεις. Χρειάζεται λίγη φαντασία και θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου.

Ένα γλυκό platter με σοκολατακια και φράουλες σε συνδυασμό με ντιπ από σοκολάτα είναι απαραίτητο για τα γιορτινά βράδια.Είναι ένας γλυκός πειρασμός που θα τους ξετρελάνει. Ένα γλυκό κρασί από Aγιωργίτικο (όπως το Vin De Zennes του Κτήματος Γκόφα) ή ένας φυσικώς γλυκύς οίνος όπως το Liatiko της Ιδαίας Οινοποιητικής ή το Euphoria του του Οινοποιείου Ντουράκη, θα ήταν ένας τέλειος συνδυασμός με σοκολάτα γάλακτος. Ενώ Με μια πικρή σοκολάτα λοιπόν θα μπορούσαμε να πιούμε ένα γλυκό κρασί, όπως Port, που έχει νότες καφέ, σοκολάτας και ιδανικά επίπεδα γλυκύτητας. (πηγή για κρασί από botilia. Gr).

Τα platter μας είναι έτοιμα για να εντυπωσιασουν τους καλεσμένους μας. Η σωστή κοπή των υλικών και το στήσιμο τους, είναι οι λεπτομέρειες για ένα εμφανίσιμο, χρωματιστό λαχταριστό platter. Ενώ η επιλογή των σωστών κρασιών θα αποτελέσει την κορύφωση για την ποιότητα και την κομψότητα της βραδιάς.