VEGAN ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

 

Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου αλλά και η τελευταία των νηστειών.Με αυτή την αφορμή σας παρουσιάζω μια πολύ ευγευστη και γρήγορη νηστίσιμη συνταγή από τον μοναδικό Chef Γιώργο Τσούλη. Ο Chef στην προσωπική του σελίδα www.giorgostsoulis.com μας συστήνει τους Vegan λαχανοντολμάδες, ως το αγαπημένο μας παραδοσιακό πιάτο στη vegan εκδοχή του.Μια συνταγή για 6-8 μερίδες που χρειάζεται μόνο 15 λεπτά προετοιμασίας.

#tsoulotip: Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες με το σημείο κλεισίματος από την κάτω πλευρά, έτσι ώστε να μην ανοίξουν.

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο λάχανο

580 γρ. φακές, βρασμένες

190 γρ. άγριο ρύζι

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

½ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη

¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη σάλτσα:

800 γρ. ντομάτα κονκασέ

400 γρ. χυμό ντομάτας

600 ml ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Γεμίζουμε με αρκετό αλατισμένο νερό μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφού βράσει, ρίχνουμε το λάχανο και το βράζουμε ολόκληρο για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις ετοιμαστεί, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.

2 Έπειτα, αδειάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, την πάπρικα, το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
3 Στη συνέχεια, παίρνουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα 4 πρώτα μεγάλα φύλλα και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας.

4 Ύστερα, παίρνουμε ένα άλλο φύλλο, κόβουμε το κοτσάνι του κάτω-κάτω και βάζουμε περίπου 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κάτω μέρους του φύλλου.

5 Κατόπιν, μαζεύουμε τα πλάγια προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό. Μόλις ετοιμάσουμε το λαχανοντολμά, τον τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει η γέμιση, τοποθετώντας τους λαχανοντολμάδες κολλητά τον έναν δίπλα στον άλλο μέσα στην κατσαρόλα (όσο πιο κολλητά είναι, τόσο πιο πολύ αποτρέπουμε το να ανοίξουν).

6 Αμέσως μετά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, το χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, τον πελτέ ντομάτας, τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανοντολμάδες.

7 Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς.

Καλή σας όρεξη και καλή Ανάσταση!!!